Skip to main content

Kaupunkiluonto ry:n mielipide Herttoniemen aluesuunnitelmasta

Tämä yhdistyksen mielipide lähetettiin Kaupunkiympäristön toimiala/Maankäyttö ja kaupunkirakenne/Aluesuunnitelmat ja kaupunkiympäristölautakunta 

Toivomme, että Herttoniemen aluesuunnitelmassa noudatetaan vastaavanlaista linjaa kuin tehtiin Keskuspuistosta, eli hallittu hoitamattomuus olisi keskeisenä periaatteena metsien, erityisesti Herttoniemen ja Roihuvuoren metsäselänteiden sekä Kivinokan osalta. Vaikka aluesuunnitelman selostus vaikuttaa suhteellisen ”pehmeältä” metsänhoitotoimenpiteiden osalta, siihen on kuitenkin ilmeisen tarkoituksellisesti jätetty liikaa tulkinnanvaraisuutta. Aluesuunnitelmassa olisi tullut määritellä tarkemmin esimerkiksi se, mitä tarkoittaa metsän puustoisena säilyminen. Siellä olisi pitänyt myös esittää tarkat kuviokohtaiset suunnitelmat siitä, missä kohdissa aiotaan hakata metsää ja kuinka paljon. 

Myös toimenpiteiden perustelut ovat liian yleisluontoisia. Aluesuunnitelmassa ei esitetä toimenpiteitä riittävän avoimesti. Siinä on myös karttakuvissa esitetty hoidon piiriin liian suuria alueita, vaikka selostuksen teksti antaa ymmärtää aivan jotain muuta. Aluesuunnitelman tulkinnanvaraisuus ei sovellu ohjaamaan kenttätöitä, ja mikäli aluesuunnitelma hyväksyttäisiin tällaisenaan, johtaisi tämä todennäköisesti käytännössä aiottua raskaampiin hakkuisiin. 

Metsiä ei pidä pyrkiä nuorentamaan metsätalouden menetelmin, koska alueen metsät ovat nimenomaan vanhoja metsiä, ja sellaisina arvokkaita. Metsien vanhuus ei ole luonnolle eikä virkistykselle ongelma, vaan vahvuus. Vanhoista metsistä on Suomessa metsätalouden takia huutava pula, ja lisäksi vanhoissa sammaleisissa satumetsissä on virkistäytymisen kannalta paljon enemmän kaikenlaista nähtävää kuin heinittyneessä nuoressa metsässä. Lisäksi vanhassa metsässä on enemmän metsän tuntua kuin ylihoidetussa harvassa metsässä. Aluesuunnitelman metsäselänteisiin on jo kehittynyt vanhojen metsien piirteitä, lahopuutakin.  

Metsäselänteet eivät ole mitään puskureita Viikin-Vanhankaupunginlahden luonnonsuojelualueita vastaan, vaan osa tätä arvokasta luontokokonaisuutta. Maisemanavauksetkaan eivät paranna virkistysarvoa, vaan vähentävät sitä. Mitä harvempaa metsää, sitä vähemmän siellä on esimerkiksi linnunlaulua keväisin, ja sitä enemmän tiet ja muut vastaavat rakennelmat näkyvät metsän läpi. 

Maisemanavaukset voivat puolustaa paikkaansa puistoina hoidetuilla kaupunkiviheralueilla, mutta kaupunkimetsien keskeisenä hoitoperiaatteena tulee olla monimuotoisuuden vaaliminen. Turvallisuuden takia reittien varsilla kasvavia huonokuntoisia puita voidaan joutua poistamaan, sille ei voi mitään. On kuitenkin syytä huomata, että tiheämmässä metsässä tuulee vähemmän, ja tämä taas puolestaan vähentää puiden kaatumisriskiä. 

 Tavoitteena tulee olla metsien luontainen uudistuminen, mutta tietenkin siis turvallisuudesta huolehtimalla. Hallittu hoitamattomuus tarkoittaisi juuri tätä. 

Helsingissä 22.10.2020 

Michael Perukangas puheenjohtaja
Toni Amnell hallituksen jäsen

Comments

Popular posts from this blog

Kannanotto Mäkelänkadun/Tuusulanväylän bulevardikaupunkiin

Kannanotto Mäkelänkadun/Tuusulanväylän bulevardikaupunkiin Näkemyksemme mukaan suunnitelman kaksi olennaisinta kipupistettä ovat Käpylän Louhenpuisto ja suunnitelman myötä vaarantuvat Keskuspuiston ja Vantaanjoen ranta-alueiden (Helsinkipuiston) väliset poikittaiset itä-länsisuuntaiset viheryhteydet. Liito-orava liittyy molempiin edellämainittuihin kohtiin ja poikittaisyhteyksien olennainen heikentyminen tai jopa katkeaminen toimimattomaksi on suurin vaara Louhenpuistossa. Toivomme myös, että liikenteelle tarkoitettujen väylästöjen alue ei levenisi kokonaisuudessaan Mäkelänkadulla/Tuusulanväylällä, vaan uusille liikennemuodoille (ratikka/pyöräbaana) tila etsittäisiin nykyisen väylän alueelta. Toivoisimme myös Suursuon palstaviljelyalueen säilyttämistä, sillä ekologisesti tuotettu lähiravinto on jo huoltovarmuudenkin kannalta  hyödyllistä. Louhenpuisto on kaupungin omissa kartoituksissa todettu C5-luokan METSO-arvometsäksi; kuitenkin arvokkain osa metsää on syystä tai toisesta jätetty e

Peitteleekö Helsinki kiusallisia lausuntoja Pohjoisbaanasta?

Helsingin kaupunginhallitus teki päätöksen 6.2.2023 jatkaa niinsanotun Pohjoisbaanan suunnittelua; Pohjoisbaana on Käpylän juna-asemalta tai oikeastaan laiturilta pohjoiseen junarataa myötäilevä pikapyörätie.  Luonnon kannalta hankkeen kriittinen kohta on heti reitin alkupäässä, Taivaskallion kohdalla Käpylässä kohdassa, jossa nykyinen pyörätie tekee mutkan. Sen mutkan kohdalla on kaksi liito-oravien ydinaluetta, ja Käpylän toinen baanatoteutus Louhenpuistosta antaa ymmärtää, että puita kaadetaan käytännössä leveämmältä alueelta kuin mitä suunnitelmassa on määritelty.  Helsingin luonnonsuojeluyhdistys Helsy antoi tästä suunnitelmasta kriittisen lausunnon; hanke ei vaaranna ainoastaan näitä Taivaskallion pohjoispuoleisia ydinalueita vaan myös niiden yhteyden radan pohjoispuoleisiin ydinalueisiin, jos jo nykyiselläänkin kapeimmillaan 60-metrinen puuton alue vielä nykyisestään levenisi.  Uudenmaan ELY-keskus taas omassa kriittisessä huomautuksessaan totesi, että tällainen hanke tarvitsisi

Kaupunkiluontoliike vaatii Stansvikinkallion jättämistä rauhaan

2005-2006 paikkeilla itäisestä Helsingistä kuului kummia. Siellä alkoi syntymään paikallisista viheralueista huolestuneita ja niitä puolustavia pro-liikkeitä kuin sieniä sateella. 2002 yleiskaava, jonka karttaa oltiin alettu kutsumaan verikartaksi, kohdisti uhkia monille viheralueille, etenkin Itä-Helsingissä. Kansalaisliikkeet Myllypurossa, Vuosaaressa ja Laajasalossa julkistivat oman yhteisen metsämanifestinsa, tekivät lausunnon Maankäyttö- ja rakennuslain muutoksesta ja pitivät kansalaisvaikuttamisen kurssin Itiksen työväenopistossa ja työpajan Suomen sosiaalifoorumissa. Oli syntynyt Kaupunkimetsäliike, johon liittyi toimijoita myös lännemmästä, kuten Malminkartanosta ja Laaksosta, Keskuspuiston eteläreunalta.  Laajasalon Stansvikin metsä on yksi Helsingin vanhimpia metsiä; ainakin sen ikihongat lienevät vanhimpia tunnettuja pääkaupungin puita. Stansvikista löytyy yli 20 erilaista luontotyyppiä, ja nykyään jopa liito-orava, erityisessä suojeluksessa olevia pienvesiä ja niin edelleen