Skip to main content

Liity jäseneksi Kaupunkiluontoliikkeeseen!

Elokuun lopussa perustetun Kaupunkiluonto ry:n - Stadsnatur rf:n perustamisasiakirjat ovat vielä käsiteltävinä Patentti- ja rekisterihallituksessa. Tästä huolimatta yhdistys toimii jo: ottaa kantaa ja valmistautuu luontokartoituksiin. Tämän lisäksi sillä on valmiuksia yhdessä esimerkiksi muiden luonto- ja ulkoilujärjestöjen kanssa järjestää tapahtumia ja kouluttaa asukasaktiiveja ja esimerkiksi suojeltavien lajien kartoituksista kiinnostuneita. 

Yhdistys toimii vapaaehtoisperiaatteella, eikä sillä ainakaan toistaiseksi ole tarkoitus eikä valmiuksia maksaa palkkioita. Jäsenistöä yhdistää rakkaus kaupunkiluontoon ja huoli sen puolesta. Perustamiskokouksessa sovittiin jäsenmaksuksi mahdollisimman nimellinen 10 euroa vuodessa, jotta jäsenmaksun suuruus ei muodostaisi estettä mukaan liittymiseen. Mitä enemmän yhdistyksellä on jäseniä, sitä vakavammin meidät otetaan, ja sitä kattavampi on verkostomme eri kaupunginosissa ja kaupungeissa. 

Valitettavasti pankkitoiminta ei meitä ota vakavasti. Tai ainakaan pankit eivät ole halukkaita mahdollistamaan yleishyödyllistä toimintaa. Liikepankkien niin sanotut palvelumaksut - maksut mistä palvelusta? - söisivät ennen pitkää yhdistyksen jäsenmaksuista koostuvan pääoman, joten oman tilin perustamista yhdistykselle ei voinut pitää järkevänä. Tästä syystä yhdistyksen maksut hoidetaan ainakin toistaiseksi puheenjohtajan henkilökohtaisen pankkitilin kautta. Sen tilinumero, joka siis ainakin toistaiseksi toimii myös Kaupunkiluonto ry - Stadsnatur rf:n tilinä - on Nordea FI48 1754 3500 0162 90.

Kaupunkiluontoliike tarvitsee siis jäseniä eri puolilta Helsinkiä, Espoota, Vantaata ja muitakin kaupunkeja Porvoota ja Kuusamoakin myöten. Vain siten me voimme toimia uskottavasti, asiantuntevasti ja tehokkaasti kaupunkiluonnon puolesta: ottaa kantaa, kartoittaa ja järjestää tapahtumia. Liity siis sinäkin mukaan maksamalla jäsenmaksusi em. tilille, ja ilmoita liittymisestäsi michael.perukangas at gmail.com, niin sinut liitetään liikkeen googlegroup-tyyppiselle keskustelulistalle. 

Kaupunkiluontoterveisin




 

Comments

Popular posts from this blog

Ennen ja jälkeen: Pajamäki

Aloitan julkaisusarjan, jonka tarkoituksena on dokumentoida samoja paikkoja Helsingissä ja muualla ennen ja jälkeen luonnon tuhoamisen. Aloitan sarjani varsin kattavasti dokumentoimallani Pajamäellä.  Pajamäkeä kiertävässä metsässä Helsinkiin suunniteltu, Espoon Keilaniemestä Itäkeskukseen kulkeva Raide-Jokeri on aiheuttanut näkyvää tuhoa. Näissä kuvissa Raide-Jokerin läntisen suuaukon kohdalla ennen ja jälkeen tuhon. Metsän lisäksi räjäytettiin kohtisuoraa kallionseinämää, jollaisia vastaavia ei ainakaan Helsingistä juurikaan löydy. Tämä siksi, että 40 sekunnin matka-ajan säästö nähtiin Helsingissä tärkeämmäksi kuin luonto. Olisi nimittäin ollut mahdollista vetää reitti myös katuverkkoon, tuhoamatta luontoa.

Liitiäisen tuomitsemat I: kivet

Kaupungin ulkoilureittivastaava Pasi Liitiäinen kaatoi viime syksynä lähes kaikki Humlan reitin varren reunimmaiset puut. Nyt hänen vihansa kohteena ovat reitin reunakivet. Eikä pyövelöinti rajoitu Humlan reitille, vaan osansa saa myös Kevätkummun ostarilta alkavan ulkoilureitin muutama kivi, jatkuuhan kyseinen reitti Humlaan.     Nämä kivet siis ovat olleet varmaankin viime jääkaudesta nykyisillä sijoillaan. Sinisellä merkitty herättää ihmetystä, ja kyllä minäkin ihmettelen, että ihanko totta se on vaarallinen. Sitten päästään Humlan reitille. Eteläiselle osalle reittiä ja reitin alkupäähän en ainakaan vielä ehtinyt. Ehkä tämäkin todistusaineisto puhuu puolestaan. Kivet eivät osanne puhua, mutta rastit osaavat.  Pasi Liitiäiselle kyse on ainoastaan työstä, minulle elämästä. 

Linnaistenmetsä

Linnaistenmetsä sijaitsee määritelmällisesti Vantaalla, rajautuen Espoon rajaan. Se jatkuu samana ja yhtenäisenä metsänä Espoon puolelle Lintuvaaran kautta Leppävaaraan; toisaalta Rajatorpantien ylitse metsä jatkuu Hämeenkylän puolelle.  Linnaistenmetsällä on kokoaan suurempi merkitys; se toimii vain parin valtatien pirstomana viherkäytävänä Leppävaaran urheilupuistosta Kivistön ja Keimolan metsien välillä ja toisaalta Nuuksion suuntaan. Linnaistenmetsän kautta pääsevät esimerkiksi liito-oravat siirtymään em. alueiden välillä. Ja liito-oravia alueella esiintyy. Tämän vahvistaa tuore, huhtikuussa 2024 Pro Linnaistenmetsä ry:n teettämä liito-oravakartoitus. Sen suoritti International K9 Instituten liito-oravakoirien avulla, ja kartoituksessa löytyi sekä kolopuita että papanoita.  Linnaistenmetsästä löytyy myös vesilain suojaama norostoalue. Metsän eteläosassa juuri ja juuri Vantaan puolella sijaitsee Gubbmossenin eli Äijänsuon luonnonsuojelualue, jolle rakentamisen aiheuttama no...