Skip to main content

KHO: liito-oravan pesimäalueet saa hakata Raide-Jokerin tieltä



Taustaa: Patterinmäkeä ympäröivässä metsässä on uhanalaisen ja EU:n luontodirektiivillä tiukasti suojellun liito-oravan lisääntymis- ja levähdyspaikkoja. Helsingin kaupunki haluaa kaataa metsän ja rakentaa Raide-Jokeri -raitiolinjan tälle alueelle, joten se haki Uudenmaan ELY-keskukselta poikkeamisluvan metsän kaatamiseen. ELY-keskus myönsi poikkeamisluvan. Pajamäki-seura ry ja Pro luonto ry katsovat, että poikkeamisluvan kriteerit eivät Patterimäen tapauksessa täyty, joten ne valittivat ELY:n päätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen. Hallinto-oikeus piti ELY:n myöntämän poikkeamisluvan voimassa.

Pajamäki-seura ry ja Pro luonto ry jättivät Helsingin hallinto-oikeuden päätöksestä valituslupahakemuksen korkeimmalle hallinto-oikeudelle 8.1.2021. Oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain 111 §:n perusteella valituslupa on myönnettävä, jos:
1) lain soveltamisen kannalta muissa samanlaisissa tapauksissa tai oikeuskäytännön yhtenäisyyden vuoksi on tärkeätä saattaa asia korkeimman hallinto-oikeuden ratkaistavaksi;
2) asian saattamiseen korkeimman hallinto-oikeuden ratkaistavaksi on erityistä aihetta asiassa tapahtuneen ilmeisen virheen vuoksi; tai
3) valitusluvan myöntämiseen on muu painava syy.
Yhdistysten mielestä asiassa täyttyvät kaikki em. edellytykset. Voit lukea tästä lisää valituslupahakemuksen sivuilta 3-5. Varsinaisen valituksen perusteet löytyvät sivuilta 5-17 ja tästä alta tiivistetysti.

Korkein hallinto-oikeus päätti 19.2.2021 että se ei myönnä valituslupaa eikä siten anna ratkaisua valitukseen. Näin ollen Helsingin hallinto-oikeuden päätös ja ELY-keskuksen kaupungille myöntämä poikkeamislupa jäävät voimaan, eli uhanalaisen liito-oravan pesimäalueet kaadetaan Raide-Jokerin tieltä.

Valituksen perustelut tiivistetysti:

Liito-orava on uhanalainen laji, jonka lisääntymis- ja levähdyspaikkojen hävittäminen ja heikentäminen on Suomen luonnonsuojelulailla ja EU:n luontodirektiivillä kielletty. Liito-oravan suojelusta on mahdollista poiketa yksittäistapauksissa, mutta poikkeamisluvan ehdot ovat tiukat: 1) poikkeukseen on erittäin tärkeän yleisen edun kannalta pakottava syy, 2) ratkaisuun ei ole muuta tyydyttävää vaihtoehtoa ja 3) lajin suotuisan suojelun taso säilyy. Kaikkien näiden ehtojen tulee täyttyä samanaikaisesti. Pajamäki-seura ry ja Pro luonto ry katsovat, että Patterimäen tapauksessa ehdot eivät täyty:

1) Erittäin tärkeää yleisen edun kannalta pakottavaa syytä Raide-Jokerin toteuttamiselle juuri Patterimäen länsipuolella sijaitsevien liito-oravan lisääntymis- ja levähdyspaikkojen läpi ei ole. Raide-Jokerin rakentamishankkeella tavoitellut päämäärät – kuten joukkoliikennejärjestelmän luotettavuus ja palvelutaso sekä ilmanlaadun parantaminen ja päästöjen vähentäminen – voidaan saavuttaa myös vaihtoehtoisella raidelinjauksella Patterimäen alueella.

2) Raitiotien toteuttamiselle on Patterimäen alueella muita tyydyttäviä vaihtoehtoja. Rata olisi mahdollista rakentaa esimerkiksi siten, että se kulkisi Patterimäen tunnelin länsipuolella metsän sijaan Arinatiellä. Arinatien vaihtoehto ei vaadi rakennusten purkamista Takkatien pienteollisuusalueella. Se myös säästäisi Patterimäen laelle harvinaisen ketokasvillisuuden vuoksi suunniteltua luonnonsuojelualuetta – toisin kuin nykyinen raidelinjaus. Helsingin kaupunki ja Raide-Jokerin allianssi eivät kuitenkaan pidä vaihtoehtoa tyydyttävänä, koska se pidentäisi matka-aikaa, vaatisi asemakaavamuutoksen ja viivästyttäisi rakennustöitä Patterimäen alueella.
Arinatien vaihtoehto pidentäisi matka-aikaa vain 46 sekuntia. Matka-ajan pidentyessä osa matkustajista siirtyisi liikennemallinuksen mukaan käyttämään muita julkisen liikenteen vaihtoehtoja, kuten paikallisjunaa. Julkisen liikenteen kokonaiskannattavuuden ja ilmastovaikutusten kannalta vaikutus olisi siis näin ollen erittäin vähäinen.
Patterimäen länsipuolelle tarvitaan joka tapauksessa uutta asemakaavoitusta, sillä Raide-Jokerin pelastustie sekä raidelinjauksen vuoksi siirrettävä kevyen liikenteen väylä olivat toisessa asemakaavassa 12477, jonka Helsingin hallinto-oikeus kumosi syyskuussa 2020 lainvastaisena.
Raide-Jokerin rakentaminen on viivästynyt Patterimäen alueella Helsingin kaupungin oman toiminnan vuoksi. Liito-oravan asettuminen Raide-Jokerin linjaukselle Patterimäen länsipuolella todettiin kaupungin vuosittaisessa liito-oravakartoituksessa keväällä 2018. Kaupunki jätti kuitenkin ko. alueen pois kevään 2019 liito-oravakartoituksesta kun rakennustöiden piti alkaa, eikä Raide-Jokerikaan kartoittanut sitä. Alue pysyi korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä toimenpidekiellossa siihen asti, kunnes kaupunki teki liito-oravakartoituksen keväällä 2020 ja Uudenmaan ELY-keskus kielsi rakennustyöt. Helsingin kaupungilla ja Raide-Jokerin allianssilla on siis ollut jo lähes kolme vuotta aikaa varautua liito-oravatilanteeseen ja tehdä uusia suunnitelmia. Tänä aikana Raide-Jokerin tunneli on kuitenkin louhittu valmiiksi siitä huolimatta, että poikkeamisluvan saaminen metsän kaatamiseen tunnelin länsipuolella on ollut epävarmaa.

3) Poikkeamislupa heikentää liito-oravan suojelun tasoa sekä suoraan että välillisesti, sekä paikallisesti että valtakunnallisesti. Liito-oravan ydinalueilta kaadetaan Raide-Jokerin vuoksi noin 450 puuta. Hakkuut tuhoavat paitsi liito-oravan lisääntymis- ja levähdyspaikkoja, myös sen ruokailu- suoja- ja kulkuyhteyspuita. Liito-oravalle tärkeitä puita menetetään myös ratalinjauksen ja pelastustien ulkopuolelta, sillä rakentaminen laskee alueen pohjaveden pintaa pysyvästi. Liito-oravan elinolosuhteet heikkenevät siis myös jäljelle jäävässä metsässä.
Liito-oravan lisääntymis- ja levähdyspaikkojen hävittäminen ja heikentäminen Patterimäellä vaikuttaa myös laajemmin lajin suojeluun: Liito-oravan kanta on valtakunnallisesti heikkenevä ja lajin suojelun tason kokonaisarvio on Suomessa arvioitu epäsuotuisaksi, riittämättömäksi ja kannan kehityssuunta heikkeneväksi. Luonnontieteellisen keskusmuseon valtakunnallisen liito-oravaseurannan mukaan lajin kanta on Suomessa pienentynyt 37 prosenttia aikavälillä 2007-2018. Merkittävin syy kannan heikkenemiselle on metsätalous, jonka seurauksena metsien monimuotoisuus vähenee ja liito-oravan elinpiirit pirstaloituvat. Tästä syystä säilyneiden, usein vanhojen ja monimuotoisten kaupunkimetsien rooli lajin suojelussa korostuu.

Poikkeamislupapäätöksen perusteina olevat selvitykset sisältävät epäselvyyksiä ja asiavirheitä, jotka ovat omiaan johtamaan harhaan. Poikkeamisluvan myöntämistä perustellaan esimerkiksi Patterimäen laelle suunnitellulla luonnonsuojelualuella, vaikka liito-orava ei voi käyttää puutonta kalliota elinpiirinään (alue suojellaan harvinaisen kasvillisuuden ja historiallisen linnoituksen säilyttämiseksi). Ikävä kyllä nykyisessä asemakaavassa osa luonnonsuojelualueesta menetetään Raide-Jokerin tunnelin suuaukon ja sen ylle rakennettavan kevyen liikenteen väylän vuoksi.

Pajamäki-seura ry kannattaa julkista liikennettä ja sen kehittämistä, mutta kehittämisen tulee tapahtua vastuullisesti ja luontoa säästäen. Pajamäki-seura on esittänyt jo vuonna 2015, että Raide-Jokerin rata linjattaisiin metsän sijaan olemassa olevia katuja pitkin.

Tiedustelut: pajamakiseura@gmail.com

Comments

Popular posts from this blog

Kannanotto Mäkelänkadun/Tuusulanväylän bulevardikaupunkiin

Kannanotto Mäkelänkadun/Tuusulanväylän bulevardikaupunkiin Näkemyksemme mukaan suunnitelman kaksi olennaisinta kipupistettä ovat Käpylän Louhenpuisto ja suunnitelman myötä vaarantuvat Keskuspuiston ja Vantaanjoen ranta-alueiden (Helsinkipuiston) väliset poikittaiset itä-länsisuuntaiset viheryhteydet. Liito-orava liittyy molempiin edellämainittuihin kohtiin ja poikittaisyhteyksien olennainen heikentyminen tai jopa katkeaminen toimimattomaksi on suurin vaara Louhenpuistossa. Toivomme myös, että liikenteelle tarkoitettujen väylästöjen alue ei levenisi kokonaisuudessaan Mäkelänkadulla/Tuusulanväylällä, vaan uusille liikennemuodoille (ratikka/pyöräbaana) tila etsittäisiin nykyisen väylän alueelta. Toivoisimme myös Suursuon palstaviljelyalueen säilyttämistä, sillä ekologisesti tuotettu lähiravinto on jo huoltovarmuudenkin kannalta  hyödyllistä. Louhenpuisto on kaupungin omissa kartoituksissa todettu C5-luokan METSO-arvometsäksi; kuitenkin arvokkain osa metsää on syystä tai toisesta jätetty e

Kaupunkiluontoliike vaatii Stansvikinkallion jättämistä rauhaan

2005-2006 paikkeilla itäisestä Helsingistä kuului kummia. Siellä alkoi syntymään paikallisista viheralueista huolestuneita ja niitä puolustavia pro-liikkeitä kuin sieniä sateella. 2002 yleiskaava, jonka karttaa oltiin alettu kutsumaan verikartaksi, kohdisti uhkia monille viheralueille, etenkin Itä-Helsingissä. Kansalaisliikkeet Myllypurossa, Vuosaaressa ja Laajasalossa julkistivat oman yhteisen metsämanifestinsa, tekivät lausunnon Maankäyttö- ja rakennuslain muutoksesta ja pitivät kansalaisvaikuttamisen kurssin Itiksen työväenopistossa ja työpajan Suomen sosiaalifoorumissa. Oli syntynyt Kaupunkimetsäliike, johon liittyi toimijoita myös lännemmästä, kuten Malminkartanosta ja Laaksosta, Keskuspuiston eteläreunalta.  Laajasalon Stansvikin metsä on yksi Helsingin vanhimpia metsiä; ainakin sen ikihongat lienevät vanhimpia tunnettuja pääkaupungin puita. Stansvikista löytyy yli 20 erilaista luontotyyppiä, ja nykyään jopa liito-orava, erityisessä suojeluksessa olevia pienvesiä ja niin edelleen

MUISTUTUS ns. Länsi-Haagan kaavaehdotuksesta

Kiitämme mahdollisuudesta vielä tässä vaiheessa lausua kaavasta. Nyt esillä oleva kaavasuunnitelma on parantunut aikaisemmasta luonnoksesta; siinä säästyy aikaisempaa suurempi osa metsää ja sähköaseman siirtämistä Vihdintien länsipuolelle tervehdimme myös tyydytyksellä. Myös eteläosan suopuistoa pidämme positiivisena ideana. Kuitenkin, mielestämme kaavassa tulisi vielä huomioida seuraavaa: Helsingin kaupunki on hyväksynyt periaatteen, jonka mukaan kaupungin tärkeimmät luontoalueet säästetään. Riistavuoren monimuotoisuudesta on osoituksena alueelle pesiytynyt liito-orava, jolla tiedetään olevan Riistavuoressa ja siihen yhteydessä olevalla yhtenäisellä metsäalueella kolme ydinaluetta. Kati Vierikon tutkimusryhmän lausunnosta Östersundomin osayleiskaavasta tiedetään, että metsän kaventuminen alle 100 metriin heikentää sen monimuotoisuutta. Riistavuori uhkaa kaventua nyt käsillä olevassa suunnitelmassa keskiosiltaan, Vihdintien varrella olevan avokallion itäpuolelta pahimmillaan noin 30-40