Skip to main content

Pelastetaan Matokallion metsä ja kalliot!

Me allekirjoittaneet vetoamme teihin kaupunginvaltuutetut, lautakunnan jäsenet ja halliyhtiön edustajat:


Säästäkää luontoarvoiltaan merkittävä Matokallion kalliometsä ja etsikää jääurheilukeskukselle vaihtoehtoinen sijoituspaikka.


Myllypuroon kaavaillaan Myllypuron Jääurheilukeskus Oy:n massiivista luisteluhallihanketta, joka on Suomen Taitoluisteluliiton ja Suomen Luisteluliiton yhteinen rakennushanke. Jääurheilukeskus palvelisi erityisesti pika- ja taitoluistelijoita. Alueella on hallin rakentamisen mahdollistava kaavatontti, mutta jääurheilukeskuksen konkreettiseen rakentamiseen liittyen kaupunki ei ole vielä tehnyt päätöksiä.

Tämän adressin allekirjoittaneet vastustavat hallin sijaintia, eivät itse hanketta.


Jos Myllypuron Jääurheilukeskus rakennetaan suunnitelmien mukaisesti Ratasmyllynkujan pohjoispuolelle Matokallion metsään, niin iso osa luontoarvoiltaan merkittävästä kohteesta tuhoutuu (liitteenä kuva alueesta). Hallin tieltä jouduttaisiin louhimaan arvion mukaan 80 000 ktrm3 kalliota. Louhinta aiheuttaisi ympäristölle peruuttamattoman tuhon ja lisäksi merkittävän melu-, tärinä- ja pölyhaitan Puu-Myllypuron asukkaille. Arvio louhinnan määrästä perustuu Helsingin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan esityslistassa olevaan esitysehdotuksen kohtaan asia/4 (2.3.2021).

Esityslista kokonaisuudessaan:

https://www.hel.fi/static/public/hela/Kulttuuri-_ja_vapaa-aikalautakunta/Suomi/Esitys/2021/KUVA_2021-03-02_Kuvalk_4_El/ED522B06-3112-C32B-A554-77D876C00001/Esitys_kaupunginhallitukselle_alueen_varaamiseksi_.pdf


Puu-Myllypuron ja Helsingin kielilukion väliin jäävä Matokallion metsän pohjoispuoli on määritelty kuuluvaksi arvokkaiden kasvillisuus- ja kasvistokohteiden II luokkaan (huomattavan arvokas). Kyseessä on monipuolinen sekä laaja korpi- ja lehtoalue loivasti viettävällä rinteellä ja laaksossa. Alueella kasvaa monia alueellisesti uhanalaisia lajeja, kuten tuppisara, kevätlinnunsilmä, suokeltto, mesimarja ja metsävirna, lehtokorte, lehtokuusama, lehtotähtimö ja purolitukka.


Lisäksi Puu-Myllypuron eteläpuolella oleva Matokallion lehtoalue on tärkeä luonnon monimuotoisuuden kannalta. Tällä alueella on myös vanhaa puustoa ja laho- ja jalopuustoa. Alue on huomioitu METSO- kohteena ja C5-arvometsänä. Matokallion metsä on myös monelle myllypurolaiselle todella tärkeä virkistyskohde.   


Helsingin luonnonsuojeluohjelman ja metsäverkostoselvityksen (2015-2024) yhtenä tavoitteena on määrittää metsäverkostoon sisältyvät metsäiset ydinalueet ja arvokkaimmat metsäkohteet. Toinen tavoite on etsiä uusia metsäisiä luonnonsuojelualuekriteerit täyttäviä kohteita täydentämään nykyistä metsäisten luonnonsuojelualueiden verkostoa.


Matokallion metsä todetaan julkaisussa Metsäverkostoselvityksen kriteerit täyttäväksi alueeksi, jolla esiintyy useita luontoarvoja, kuten harvinaista kasvillisuutta sekä linnustoa.

 

Lisäksi:

Valmisteilla olevan maankäyttö- ja rakennuslain tavoitteena on, että rakentamisen ympäristöjalanjälkeä tarkastellaan koko elinkaaren ajalta. Kallion louhinta ja kuljetus kuluttaisivat suuren määrän energiaa. Jo pelkästään kiviaineksen kuljetus aiheuttaisi merkittävän hiilijalanjäljen, joka on huomioitava, jos hanketta esitellään Helsingin hiilineutraaliustavoitetta tukevana tai energiatehokkaana hankkeena.


Pyydämme päättäjiä harkitsemaan toden teolla, onko Myllypuron jääurheilukeskuksen oikea sijoituspaikka keskellä arvokasta luontokohdetta. 
 
Helsingin kaupunkistrategian mukaan Helsinki vaalii arvokasta luontoaan ja toimii kaupunkiluonnon monimuotoisuuden lisäämiseksi. Osa kaupunkistrategiaa on metsäverkoston vahvistaminen. Rakentamisen vuoksi metsät ja viheralueet vähenevät kuitenkin Helsingissä jatkuvasti. 

Luontoa tarvitaan siellä, missä ihmiset ovat. Pelastetaan Matokallion metsä, kun se on vielä mahdollista!

Adressi toimitetaan kaupunginvaltuutetuille, lautakunnan jäsenille ja halliyhtiön edustajajille.

Evelina Lorek, liikunta- ja hyvinvointialan yrittäjä, luistelukoreografi

Inka-Mari Leino, luokanopettaja, kuvataiteen aineenopettaja

Nina Karisalo, filosofian maisteri, biotieteet


Adressi löytyy osoitteesta

https://www.adressit.com/pelastetaan_matokallion_metsa_ja_kalliot?uv=33438770

Comments

Popular posts from this blog

Ennen ja jälkeen: Pajamäki

Aloitan julkaisusarjan, jonka tarkoituksena on dokumentoida samoja paikkoja Helsingissä ja muualla ennen ja jälkeen luonnon tuhoamisen. Aloitan sarjani varsin kattavasti dokumentoimallani Pajamäellä.  Pajamäkeä kiertävässä metsässä Helsinkiin suunniteltu, Espoon Keilaniemestä Itäkeskukseen kulkeva Raide-Jokeri on aiheuttanut näkyvää tuhoa. Näissä kuvissa Raide-Jokerin läntisen suuaukon kohdalla ennen ja jälkeen tuhon. Metsän lisäksi räjäytettiin kohtisuoraa kallionseinämää, jollaisia vastaavia ei ainakaan Helsingistä juurikaan löydy. Tämä siksi, että 40 sekunnin matka-ajan säästö nähtiin Helsingissä tärkeämmäksi kuin luonto. Olisi nimittäin ollut mahdollista vetää reitti myös katuverkkoon, tuhoamatta luontoa.

Liitiäisen tuomitsemat I: kivet

Kaupungin ulkoilureittivastaava Pasi Liitiäinen kaatoi viime syksynä lähes kaikki Humlan reitin varren reunimmaiset puut. Nyt hänen vihansa kohteena ovat reitin reunakivet. Eikä pyövelöinti rajoitu Humlan reitille, vaan osansa saa myös Kevätkummun ostarilta alkavan ulkoilureitin muutama kivi, jatkuuhan kyseinen reitti Humlaan.     Nämä kivet siis ovat olleet varmaankin viime jääkaudesta nykyisillä sijoillaan. Sinisellä merkitty herättää ihmetystä, ja kyllä minäkin ihmettelen, että ihanko totta se on vaarallinen. Sitten päästään Humlan reitille. Eteläiselle osalle reittiä ja reitin alkupäähän en ainakaan vielä ehtinyt. Ehkä tämäkin todistusaineisto puhuu puolestaan. Kivet eivät osanne puhua, mutta rastit osaavat.  Pasi Liitiäiselle kyse on ainoastaan työstä, minulle elämästä. 

Linnaistenmetsä

Linnaistenmetsä sijaitsee määritelmällisesti Vantaalla, rajautuen Espoon rajaan. Se jatkuu samana ja yhtenäisenä metsänä Espoon puolelle Lintuvaaran kautta Leppävaaraan; toisaalta Rajatorpantien ylitse metsä jatkuu Hämeenkylän puolelle.  Linnaistenmetsällä on kokoaan suurempi merkitys; se toimii vain parin valtatien pirstomana viherkäytävänä Leppävaaran urheilupuistosta Kivistön ja Keimolan metsien välillä ja toisaalta Nuuksion suuntaan. Linnaistenmetsän kautta pääsevät esimerkiksi liito-oravat siirtymään em. alueiden välillä. Ja liito-oravia alueella esiintyy. Tämän vahvistaa tuore, huhtikuussa 2024 Pro Linnaistenmetsä ry:n teettämä liito-oravakartoitus. Sen suoritti International K9 Instituten liito-oravakoirien avulla, ja kartoituksessa löytyi sekä kolopuita että papanoita.  Linnaistenmetsästä löytyy myös vesilain suojaama norostoalue. Metsän eteläosassa juuri ja juuri Vantaan puolella sijaitsee Gubbmossenin eli Äijänsuon luonnonsuojelualue, jolle rakentamisen aiheuttama no...