Skip to main content

Kartanonmetsän metsäjuhla lauantaina 27.8.



Syksy saapuu ja Kaadetaan kaava, ei metsää -kampanja palailee kesälaitumilta kaupunkimetsiin. Ensitöiksemme kampanja järjestää yhteistyössä Malminkartanon asukasyhdistyksen kanssa Kartanonmetsässä metsäjuhlan lauantaina 27.8.2022 klo 12 alkaen. Tässä koko perheen tapahtumassa on luvassa monenlaista ohjelmaa päivällä ja kutsumme kiinnostuneet myös viettämään kanssamme yön Kartanonmetsässä Nuku yö ulkona -tapahtuman hengessä.


Metsäjuhlan ohjelma ja aikataulu

Klo 12 Kuvia ilman kameraa: sinivedos-valokuvaus
Sinivedos-valokuvaustyöpajassa pääsee kokeilemaan valokuvan tekemistä perinteisellä syanotypia-menetelmällä, jolla saadaan aikaan kauniita kuvia esimerkiksi varvuista, heinistä ja muista kasveista. Työpajassa on säävaraus, sillä menetelmä tarvitsee toimiakseen auringonvaloa.

Klo 12 alkaen Muinaispolku
Metsästä löytyy myös maastoon merkitty Muinaispolku, jonka läpi kulkemalla pääsee tutustumaan alueeseen ja sen historiaan.

Klo 12 alkaen Runopaja
Runopajassa on mahdollista kirjoittaa, tehdä ja lausua metsärunoja.

Klo 14 Metsäpistoja - käsityöaktivismia
Tule kirjailemaan ristipistoilla kannanottosi metsien puolesta.

Klo 16 Kummipuu
Tule valitsemaan itsellesi Kartanonmetsästä kummipuu, jota haluat suojella. Saat kummipuutodistuksen ja halutessasi yhteiskuvan kummipuun kanssa. Kummipuut tuovat tarvittavaa näkyvyyttä uhatuille metsille.

Klo 18 Akustista musiikkia
Aiemminkin Kaadetaan kaava, ei metsää -kampanjan tapahtumissa esiintyneet Ylisen veljekset ja Zapa ovat tunnelmaa luomassa akustisella musiikilla.

Kampanja-aktiivit jäävät metsäjuhlan päätteeksi Kartanonmetsään yöpymään. Telttailijat ja riippumattoilijat ovat tervetulleita viettämään kanssamme tätä Nuku yö ulkona -tapahtumaa. Yöpyminen metsässä tapahtuu alueilla, jotka ovat jo kulkemisesta kuluneet. Emme tee tulia tai jätä muitakaan jälkiä leiriytymisestämme. Pidetään yhdessä huolta siitä, että tapahtuma ei rasita luontoa.

Metsäjuhlassa on myös myytävänä Kartanonmetsän inspiroimia etsauksia, joiden tuotto lahjoitetaan luonnonsuojelutyöhön. Ostajat saavat valita, mille järjestölle suuntaavat lahjoituksensa.

Miten löytää perille?
Kartanonmetsän metsäjuhlat juhlitaan nimensä mukaisesti metsässä. Kun ylität suojatien Malminkartanontien ja Puustellintien risteyksessä, pääset perille vierestä lähtevää polkua pitkin opasteita seuraamalla.

Metsäjuhlassa noudatamme turvallisemman tilan periaatteita. Kaikenlaiselle häirinnälle on nollatoleranssi. Tapahtuma on päihteetön.

Sunnuntaina 28.8. Malminkartanossa vietetään Elojuhlia Piianpuistossa, joissa on myös luvassa metsäaiheista sisältöä. Luvassa myös kuulumisia Kartanonmetsässä vietetystä yöstä.

Teksti: Luonto-Liiton metsäryhmän Kaadetaan kaava, ei metsää -kampanja

Comments

Popular posts from this blog

Kannanotto Mäkelänkadun/Tuusulanväylän bulevardikaupunkiin

Kannanotto Mäkelänkadun/Tuusulanväylän bulevardikaupunkiin Näkemyksemme mukaan suunnitelman kaksi olennaisinta kipupistettä ovat Käpylän Louhenpuisto ja suunnitelman myötä vaarantuvat Keskuspuiston ja Vantaanjoen ranta-alueiden (Helsinkipuiston) väliset poikittaiset itä-länsisuuntaiset viheryhteydet. Liito-orava liittyy molempiin edellämainittuihin kohtiin ja poikittaisyhteyksien olennainen heikentyminen tai jopa katkeaminen toimimattomaksi on suurin vaara Louhenpuistossa. Toivomme myös, että liikenteelle tarkoitettujen väylästöjen alue ei levenisi kokonaisuudessaan Mäkelänkadulla/Tuusulanväylällä, vaan uusille liikennemuodoille (ratikka/pyöräbaana) tila etsittäisiin nykyisen väylän alueelta. Toivoisimme myös Suursuon palstaviljelyalueen säilyttämistä, sillä ekologisesti tuotettu lähiravinto on jo huoltovarmuudenkin kannalta  hyödyllistä. Louhenpuisto on kaupungin omissa kartoituksissa todettu C5-luokan METSO-arvometsäksi; kuitenkin arvokkain osa metsää on syystä tai toisesta jätetty e

Peitteleekö Helsinki kiusallisia lausuntoja Pohjoisbaanasta?

Helsingin kaupunginhallitus teki päätöksen 6.2.2023 jatkaa niinsanotun Pohjoisbaanan suunnittelua; Pohjoisbaana on Käpylän juna-asemalta tai oikeastaan laiturilta pohjoiseen junarataa myötäilevä pikapyörätie.  Luonnon kannalta hankkeen kriittinen kohta on heti reitin alkupäässä, Taivaskallion kohdalla Käpylässä kohdassa, jossa nykyinen pyörätie tekee mutkan. Sen mutkan kohdalla on kaksi liito-oravien ydinaluetta, ja Käpylän toinen baanatoteutus Louhenpuistosta antaa ymmärtää, että puita kaadetaan käytännössä leveämmältä alueelta kuin mitä suunnitelmassa on määritelty.  Helsingin luonnonsuojeluyhdistys Helsy antoi tästä suunnitelmasta kriittisen lausunnon; hanke ei vaaranna ainoastaan näitä Taivaskallion pohjoispuoleisia ydinalueita vaan myös niiden yhteyden radan pohjoispuoleisiin ydinalueisiin, jos jo nykyiselläänkin kapeimmillaan 60-metrinen puuton alue vielä nykyisestään levenisi.  Uudenmaan ELY-keskus taas omassa kriittisessä huomautuksessaan totesi, että tällainen hanke tarvitsisi

Kaupunkiluontoliike vaatii Stansvikinkallion jättämistä rauhaan

2005-2006 paikkeilla itäisestä Helsingistä kuului kummia. Siellä alkoi syntymään paikallisista viheralueista huolestuneita ja niitä puolustavia pro-liikkeitä kuin sieniä sateella. 2002 yleiskaava, jonka karttaa oltiin alettu kutsumaan verikartaksi, kohdisti uhkia monille viheralueille, etenkin Itä-Helsingissä. Kansalaisliikkeet Myllypurossa, Vuosaaressa ja Laajasalossa julkistivat oman yhteisen metsämanifestinsa, tekivät lausunnon Maankäyttö- ja rakennuslain muutoksesta ja pitivät kansalaisvaikuttamisen kurssin Itiksen työväenopistossa ja työpajan Suomen sosiaalifoorumissa. Oli syntynyt Kaupunkimetsäliike, johon liittyi toimijoita myös lännemmästä, kuten Malminkartanosta ja Laaksosta, Keskuspuiston eteläreunalta.  Laajasalon Stansvikin metsä on yksi Helsingin vanhimpia metsiä; ainakin sen ikihongat lienevät vanhimpia tunnettuja pääkaupungin puita. Stansvikista löytyy yli 20 erilaista luontotyyppiä, ja nykyään jopa liito-orava, erityisessä suojeluksessa olevia pienvesiä ja niin edelleen