Skip to main content

Aloite Helsingin luonnonsuojeluohjelmaan: Keskuspuistoon uudenlainen luonnonsuojelualueiden verkosto

 Keskuspuistoryhmä esittää, että meneillään olevassa Helsingin luonnonsuojeluohjelman päivityksessä perustetaan Keskuspuistoon uudenlainen laaja luonnonsuojelualueiden verkosto. Keskuspuistoryhmä on koonnut kaupungin ja luontojärjestöjen tietojen perusteella aloitteen koko Keskuspuiston kattavasta erityisen arvokkaiden luontoalueiden suojelun verkostosta, joka turvaa luontotyyppien ja lajien suojelun yksittäisiä, kaukana toisistaan sijaitsevia alueita paremmin.

Keskuspuistoryhmä luovutti aloitteen kaupunkiympäristötoimialan toimialajohtaja Ville Lehmuskoskelle, ympäristöjohtaja Esa Nikuselle ja kaupunkitila- ja maisemasuunnittelupäällikkö Jussi Luomaselle. Aloitteessa ehdotetaan, että kaupunki laatii erillisen tarkastelun Keskuspuiston erityisen arvokkaiden luontoalueiden suojelusta ja päättää tämän vaatimasta budjetoinnista.

Uudet suojelukäytännöt ja virkistyskäyttö voidaan yhdistää

Keskuspuiston eri osiin melko tasaisesti suojelualueita muodostava verkosto on tasapuolinen myös luonnossa liikkumisen terveysvaikutusten, luontoharrastuksen ja ympäristökasvatuksen näkökulmasta. Nykyisellään Keskuspuiston suojelu painottuu vahvasti alueen pohjoisosaan. Aloitteessa todetaan, että eräillä muilla uusilla luonnonsuojelualueilla jo kehitetyt uudet suojelukäytännöt mahdollistavat virkistyskäytön jatkumisen siten, että myös luontoarvot voidaan säilyttää.

Keskuspuisto on valtakunnallisesti arvokas uhanalaisen ja harvinaistuneen lajiston suojelun kannalta. Uhanalaisuusarvioinnin Punaisen kirjan lajien perusteella Keskuspuisto vertautuu moniin kooltaan selvästi isompiin Etelä-Suomen kansallispuistoihin.

Keskuspuiston arvokkaiden luontokohteiden tunnistaminen ja niiden arvojen suojelu on samalla tärkeä osa sitä valmistelua, jonka tavoitteena on perustaa Helsinkiin kansallinen kaupunkipuisto, johon muun muassa Keskuspuisto kuuluisi koko nykyisessä laajuudessaan, aloitteessa esitetään.

17 aluetta suojeluharkintaan

Keskuspuistoryhmän aloitteeseen sisältyy 17 keskeisintä suojeluharkintaan soveltuvaa aluetta, niiden suojeluperusteet, lisäselvitystarpeet ja suuntaa antavat rajaukset. Ehdotettuja kohteita ovat:

1. Töölönlahti

2. Laakson ja Länsi-Pasilan väliset metsät

3. Ruskeasuon metsät

4. Ilmalankadun länsipuolinen metsä

5. Kivihaan metsän keskiosa

6. Pohjois-Pasilan metsä

7. Maunulanpuisto

8. Pirkkolanmetsän etelä- ja länsiosa

9. ja 10. Maununnevan etelä- ja pohjoisosan metsät

11., 12. ja 13. Haltialanmetsän suojelualueen länsi-, luoteis- ja pohjoispuoliset alueet

15. Niskalan arboretumin suojelualueen etelä- ja kaakkoispuolen metsät

14., 16, ja 17. Haltialan aarnialueen pohjois-, koillis- ja itäpuoliset metsäalueet

Keskuspuistoryhmä edellyttää, ettei kaupunki luonnonsuojeluohjelman valmistelun aikana käynnistä näillä Keskuspuiston arvoalueilla niiden luontoarvoja heikentäviä toimia.

Keskuspuistoryhmän puolesta:
Maija Hakanen
Susanna Pitkänen

Comments

Popular posts from this blog

Ennen ja jälkeen: Pajamäki

Aloitan julkaisusarjan, jonka tarkoituksena on dokumentoida samoja paikkoja Helsingissä ja muualla ennen ja jälkeen luonnon tuhoamisen. Aloitan sarjani varsin kattavasti dokumentoimallani Pajamäellä.  Pajamäkeä kiertävässä metsässä Helsinkiin suunniteltu, Espoon Keilaniemestä Itäkeskukseen kulkeva Raide-Jokeri on aiheuttanut näkyvää tuhoa. Näissä kuvissa Raide-Jokerin läntisen suuaukon kohdalla ennen ja jälkeen tuhon. Metsän lisäksi räjäytettiin kohtisuoraa kallionseinämää, jollaisia vastaavia ei ainakaan Helsingistä juurikaan löydy. Tämä siksi, että 40 sekunnin matka-ajan säästö nähtiin Helsingissä tärkeämmäksi kuin luonto. Olisi nimittäin ollut mahdollista vetää reitti myös katuverkkoon, tuhoamatta luontoa.

Liitiäisen tuomitsemat I: kivet

Kaupungin ulkoilureittivastaava Pasi Liitiäinen kaatoi viime syksynä lähes kaikki Humlan reitin varren reunimmaiset puut. Nyt hänen vihansa kohteena ovat reitin reunakivet. Eikä pyövelöinti rajoitu Humlan reitille, vaan osansa saa myös Kevätkummun ostarilta alkavan ulkoilureitin muutama kivi, jatkuuhan kyseinen reitti Humlaan.     Nämä kivet siis ovat olleet varmaankin viime jääkaudesta nykyisillä sijoillaan. Sinisellä merkitty herättää ihmetystä, ja kyllä minäkin ihmettelen, että ihanko totta se on vaarallinen. Sitten päästään Humlan reitille. Eteläiselle osalle reittiä ja reitin alkupäähän en ainakaan vielä ehtinyt. Ehkä tämäkin todistusaineisto puhuu puolestaan. Kivet eivät osanne puhua, mutta rastit osaavat.  Pasi Liitiäiselle kyse on ainoastaan työstä, minulle elämästä. 

Linnaistenmetsä

Linnaistenmetsä sijaitsee määritelmällisesti Vantaalla, rajautuen Espoon rajaan. Se jatkuu samana ja yhtenäisenä metsänä Espoon puolelle Lintuvaaran kautta Leppävaaraan; toisaalta Rajatorpantien ylitse metsä jatkuu Hämeenkylän puolelle.  Linnaistenmetsällä on kokoaan suurempi merkitys; se toimii vain parin valtatien pirstomana viherkäytävänä Leppävaaran urheilupuistosta Kivistön ja Keimolan metsien välillä ja toisaalta Nuuksion suuntaan. Linnaistenmetsän kautta pääsevät esimerkiksi liito-oravat siirtymään em. alueiden välillä. Ja liito-oravia alueella esiintyy. Tämän vahvistaa tuore, huhtikuussa 2024 Pro Linnaistenmetsä ry:n teettämä liito-oravakartoitus. Sen suoritti International K9 Instituten liito-oravakoirien avulla, ja kartoituksessa löytyi sekä kolopuita että papanoita.  Linnaistenmetsästä löytyy myös vesilain suojaama norostoalue. Metsän eteläosassa juuri ja juuri Vantaan puolella sijaitsee Gubbmossenin eli Äijänsuon luonnonsuojelualue, jolle rakentamisen aiheuttama no...