Skip to main content

Aloite Helsingin luonnonsuojeluohjelmaan: Keskuspuistoon uudenlainen luonnonsuojelualueiden verkosto

 Keskuspuistoryhmä esittää, että meneillään olevassa Helsingin luonnonsuojeluohjelman päivityksessä perustetaan Keskuspuistoon uudenlainen laaja luonnonsuojelualueiden verkosto. Keskuspuistoryhmä on koonnut kaupungin ja luontojärjestöjen tietojen perusteella aloitteen koko Keskuspuiston kattavasta erityisen arvokkaiden luontoalueiden suojelun verkostosta, joka turvaa luontotyyppien ja lajien suojelun yksittäisiä, kaukana toisistaan sijaitsevia alueita paremmin.

Keskuspuistoryhmä luovutti aloitteen kaupunkiympäristötoimialan toimialajohtaja Ville Lehmuskoskelle, ympäristöjohtaja Esa Nikuselle ja kaupunkitila- ja maisemasuunnittelupäällikkö Jussi Luomaselle. Aloitteessa ehdotetaan, että kaupunki laatii erillisen tarkastelun Keskuspuiston erityisen arvokkaiden luontoalueiden suojelusta ja päättää tämän vaatimasta budjetoinnista.

Uudet suojelukäytännöt ja virkistyskäyttö voidaan yhdistää

Keskuspuiston eri osiin melko tasaisesti suojelualueita muodostava verkosto on tasapuolinen myös luonnossa liikkumisen terveysvaikutusten, luontoharrastuksen ja ympäristökasvatuksen näkökulmasta. Nykyisellään Keskuspuiston suojelu painottuu vahvasti alueen pohjoisosaan. Aloitteessa todetaan, että eräillä muilla uusilla luonnonsuojelualueilla jo kehitetyt uudet suojelukäytännöt mahdollistavat virkistyskäytön jatkumisen siten, että myös luontoarvot voidaan säilyttää.

Keskuspuisto on valtakunnallisesti arvokas uhanalaisen ja harvinaistuneen lajiston suojelun kannalta. Uhanalaisuusarvioinnin Punaisen kirjan lajien perusteella Keskuspuisto vertautuu moniin kooltaan selvästi isompiin Etelä-Suomen kansallispuistoihin.

Keskuspuiston arvokkaiden luontokohteiden tunnistaminen ja niiden arvojen suojelu on samalla tärkeä osa sitä valmistelua, jonka tavoitteena on perustaa Helsinkiin kansallinen kaupunkipuisto, johon muun muassa Keskuspuisto kuuluisi koko nykyisessä laajuudessaan, aloitteessa esitetään.

17 aluetta suojeluharkintaan

Keskuspuistoryhmän aloitteeseen sisältyy 17 keskeisintä suojeluharkintaan soveltuvaa aluetta, niiden suojeluperusteet, lisäselvitystarpeet ja suuntaa antavat rajaukset. Ehdotettuja kohteita ovat:

1. Töölönlahti

2. Laakson ja Länsi-Pasilan väliset metsät

3. Ruskeasuon metsät

4. Ilmalankadun länsipuolinen metsä

5. Kivihaan metsän keskiosa

6. Pohjois-Pasilan metsä

7. Maunulanpuisto

8. Pirkkolanmetsän etelä- ja länsiosa

9. ja 10. Maununnevan etelä- ja pohjoisosan metsät

11., 12. ja 13. Haltialanmetsän suojelualueen länsi-, luoteis- ja pohjoispuoliset alueet

15. Niskalan arboretumin suojelualueen etelä- ja kaakkoispuolen metsät

14., 16, ja 17. Haltialan aarnialueen pohjois-, koillis- ja itäpuoliset metsäalueet

Keskuspuistoryhmä edellyttää, ettei kaupunki luonnonsuojeluohjelman valmistelun aikana käynnistä näillä Keskuspuiston arvoalueilla niiden luontoarvoja heikentäviä toimia.

Keskuspuistoryhmän puolesta:
Maija Hakanen
Susanna Pitkänen

Comments

Popular posts from this blog

Kannanotto Mäkelänkadun/Tuusulanväylän bulevardikaupunkiin

Kannanotto Mäkelänkadun/Tuusulanväylän bulevardikaupunkiin Näkemyksemme mukaan suunnitelman kaksi olennaisinta kipupistettä ovat Käpylän Louhenpuisto ja suunnitelman myötä vaarantuvat Keskuspuiston ja Vantaanjoen ranta-alueiden (Helsinkipuiston) väliset poikittaiset itä-länsisuuntaiset viheryhteydet. Liito-orava liittyy molempiin edellämainittuihin kohtiin ja poikittaisyhteyksien olennainen heikentyminen tai jopa katkeaminen toimimattomaksi on suurin vaara Louhenpuistossa. Toivomme myös, että liikenteelle tarkoitettujen väylästöjen alue ei levenisi kokonaisuudessaan Mäkelänkadulla/Tuusulanväylällä, vaan uusille liikennemuodoille (ratikka/pyöräbaana) tila etsittäisiin nykyisen väylän alueelta. Toivoisimme myös Suursuon palstaviljelyalueen säilyttämistä, sillä ekologisesti tuotettu lähiravinto on jo huoltovarmuudenkin kannalta  hyödyllistä. Louhenpuisto on kaupungin omissa kartoituksissa todettu C5-luokan METSO-arvometsäksi; kuitenkin arvokkain osa metsää on syystä tai toisesta jätetty e

Mitä oikein on tapahtunut Mannerheimintiellä?

 Helsingin ja koko Suomen pääkadun, Mannerheimintien, alkava suurremontti on herättänyt paljon huomiota. Siihen en ota kantaa, millaista häiriötä tämä työmaa aiheuttaa, ja ilman muuta kadun alla kulkeva vanha putki- ja kaapeli-infra pitää joskus uusia. Mutta ehkä tässä remontissa olisi vähän voitu laskea kunnianhimon tasoa ja ideologisen puhdasoppisuuden tasoa. Toimenpidekielto HHO:sta Kun kävi selväksi, että tämä remontti tulisi tuhoamaan huomattavan osan keskeisellä paikalla sijaitsevasta, kapeasta ja mahdollisesti tulevaan Töölönlahden suojelualueeseen rajoittuvasta Hesperianpuistosta, yhdistykseni Kaupunkiluontoliike ry haki työmaalle toimenpidekieltoa Uudenmaan ELY-keskuksesta. Toimenpidekieltohakemuksen perusteena oli se, että sen vaikutukset EU:n luontodirektiivilajeille eivät ole tiedossa. Kaupungin omien karttojen mukaan Hesperianpuisto on lepakkoaluetta (ja kaikki lepakot ovat luontodirektiivillä suojeltuja), eikä tiedossa ole tarkemmin, missä lepakoiden pesimäpaikat, ruokail

Peitteleekö Helsinki kiusallisia lausuntoja Pohjoisbaanasta?

Helsingin kaupunginhallitus teki päätöksen 6.2.2023 jatkaa niinsanotun Pohjoisbaanan suunnittelua; Pohjoisbaana on Käpylän juna-asemalta tai oikeastaan laiturilta pohjoiseen junarataa myötäilevä pikapyörätie.  Luonnon kannalta hankkeen kriittinen kohta on heti reitin alkupäässä, Taivaskallion kohdalla Käpylässä kohdassa, jossa nykyinen pyörätie tekee mutkan. Sen mutkan kohdalla on kaksi liito-oravien ydinaluetta, ja Käpylän toinen baanatoteutus Louhenpuistosta antaa ymmärtää, että puita kaadetaan käytännössä leveämmältä alueelta kuin mitä suunnitelmassa on määritelty.  Helsingin luonnonsuojeluyhdistys Helsy antoi tästä suunnitelmasta kriittisen lausunnon; hanke ei vaaranna ainoastaan näitä Taivaskallion pohjoispuoleisia ydinalueita vaan myös niiden yhteyden radan pohjoispuoleisiin ydinalueisiin, jos jo nykyiselläänkin kapeimmillaan 60-metrinen puuton alue vielä nykyisestään levenisi.  Uudenmaan ELY-keskus taas omassa kriittisessä huomautuksessaan totesi, että tällainen hanke tarvitsisi