Skip to main content

ADRESSI: Helsinkiin tulee perustaa kansallinen kaupunkipuisto

 Helsinkiin tulee perustaa kansallinen kaupunkipuisto            

 

Huoli lähiluonnon ja virkistysalueiden kohtalosta on noussut laajasti esille Helsingissä, myös kulttuuriympäristöt ovat jatkuvasti uhattuna. Kaupunkiluonnon monimuotoisuus on köyhtynyt ja viheralueita kaavoitetaan rakennusmaaksi, vaikka samaan aikaan asukasmäärän kasvu, pandemia-ajan kokemukset ja uusin tutkimustieto korostavat luonnon ja virkistysalueiden tarvetta ja merkitystä asukkaiden hyvinvoinnille.

Kansallisen kaupunkipuiston perustaminen on maankäyttö- ja rakennuslaissa määritelty kestävän kaupunkisuunnittelun työkalu, jolla kaupunki sitoutuu arvokkaan luonnon ja kulttuuriperinnön sekä virkistysalueiden laajan yhtenäisen kokonaisuuden säilyttämiseen ja hoitamiseen. Suomessa on jo 11 kaupunkia päättänyt perustaa kansallisen kaupunkipuiston.

Kaupunginvaltuuston vuonna 2017 hyväksymän aloitteen tuloksena kaupunkiympäristölautakunta sai keväällä 2020 käsiteltäväksi Helsingin kansallisen kaupunkipuiston esiselvityksen. Virkamiesjohto esitti hakuprosessista luopumista, mutta lautakunta päätti esittää kaupunginhallitukselle, että kaupunki ryhtyy valmistelemaan kansallisen kaupunkipuiston perustamista ilmeisimpien alueiden, Keskuspuiston ja Haltialan muodostaman ytimen pohjalta. Kesällä 2021 kaupunginhallitus puolestaan hylkäsi esittelijän esityksen hankkeesta luopumisesta ja päätti palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi hakuprosessin jatkamiseksi edellä mainitulta pohjalta.

Jo kolme Helsingin kaupunginvaltuustoa on hyväksynyt kansallisen kaupunkipuiston perustamiseen tähtäävän hankkeen. Valmistelun edistäminen on kirjattu kaupunkistrategioihin 2017-2021 ja 2021-2025. "Kansallinen kaupunkipuisto -hankkeesta tehdään päätös kuluvan valtuustokauden aikana, tekeillä olevan selvityksen valmistuttua." kirjattiin kaupunkistrategiaan 2017-2021. Edelleenkin odotamme hankkeen etenemistä tähän vaiheeseen.

Me allekirjoittaneet esitämme, että Helsinki tekee kuluvan valtuustokauden aikana ympäristöministeriölle hakemuksen kansallisen kaupunkipuiston perustamiseksi Helsinkiin.

 Tarvittava informaatio Helsingin kansallisen kaupunkipuiston perustamisesta on jo kerätty useilla selvityksillä, karttakyselyllä ja työpajoissa myös asukkaita kuullen. Asiassa ei ole tapahtunut sellaista oleellista uutta, että se edellyttäisi jälleen vuosien valmistelua. Esitämme, että tavoitteeksi asetetaan valtuustoaloitteen mukainen, kansallisten kaupunkipuistojen kriteerit täyttävä ja asukaskyselyssäkin ylivoimaisesti laajimman kannatuksen saanut laaja, verkostomainen, etelästä pohjoiseen ja idästä länteen ulottuva kansallinen kaupunkipuisto.

Kansallinen kaupunkipuisto Helsinkiin! -liikkeen puolesta

Riitta Korhonen

Marja Leino

https://kaupunkipuisto.fi/

 Helsingin kaupunginosayhdistykset ry:n puolesta

Matti Pyhtilä, puheenjohtaja

Pirjo Tulikukka, toiminnanjohtaja

https://kaupunginosat.fi/helka/

 

Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ry:n puolesta

Noora Kaunisto, puheenjohtaja

Emilia Pippola, järjestösihteeri

https://www.sll.fi/helsinki

 

Helsingin seudun lintutieteellinen seura Tringa ry.n puolesta

Aleksi Mikola, puheenjohtaja

https://tringa.fi/

 

 

Keskuspuistoryhmän puolesta

Maija Hakanen

Susanna Pitkänen

https://keskuspuisto.info/

 

Kaupunkiluontoliike ry:n puolesta

Manki Perukangas, puheenjohtaja

 

Suomen Latu ry:n puolesta

Eki Karlsson, toiminnanjohtaja

Hannu Tiusanen, yhteiskuntasuhteiden erityisasiantuntija

https://www.suomenlatu.fi/

 

Adressi luovutetaan Helsingin päättäjille sekä kaupunkiympäristötoimialan johdolle.

 

Lisätietoja:

KKPH!-liike

https://kaupunkipuisto.fi/

Helsingin kaupungin sivut esiselvityksestä 2017-2020

hel.fi/kaupunkipuisto

Helsingin kaupunginhallituksen päätös 24.6.2021 

https://dev.hel.fi/paatokset/asia/hel-2020-002843/khs-2021-24/

Kaupunkiympäristölautakunnan päätös 26.5.2020

https://www.hel.fi/static/public/hela/Kaupunkiymparistolautakunta/Suomi/Paatos/2020/Kymp_2020-05-26_Kylk_17_Pk/68D88D7D-AD9D-C0FB-914B-727DF5F00000/Kaupunkiymparistolautakunnan_esitys_kaupunginhalli.pdf

 

Jarmo Niemisen 25.5.2016 tehty valtuustoaloite Helsingin kansallisen kaupunkipuiston perustamisselvityksestä.

https://arkisto.kaupunkipuisto.fi/valtuustoaloite/

https://dev.hel.fi/paatokset/media/att/27/27d975d90793c8e8bdd504c49a66e764f8f4e5fb.pdf 

 

Suomen Kansalliset kaupunkipuistot
 
Ympäristöministeriö/ kansalliset kaupunkipuistot

Kansallisten kaupunkipuistojen tavoitteena on säilyttää kaupunkiluontoa ja rakennettua kulttuuriympäristöä laajana, eheänä kokonaisuutena – kaupunkilaisten olohuoneena.

Kaupunki voi hakea kansallisen kaupunkipuiston perustamista ympäristöministeriöltä. Hakemus valmistellaan yhteistyössä kaupungin eri toimijoiden, kaupunkilaisten sekä puiston alueella maata tai rakennuksia omistavien tahojen kanssa. Kaupunkipuistoon voi kuulua kunnan, valtion, muiden julkisyhteisöjen sekä yksityisten maa- tai rakennuskiinteistöjä.

Kansallinen kaupunkipuiston luonnon- ja kulttuuriperinnön säilyttäminen perustuu kaavoihin tai erilaisiin suojelupäätöksiin. Kaupungin on hakemuksessaan selostettava, miten kaupunkipuistoksi rajatun alueen luonnon- ja kulttuuriperinnön elementtien säilyminen on näillä keinoin turvattu.

Kansallista kaupunkipuistoa hoidetaan ja kehitetään sen luonnon- ja kulttuuriperinnöllisiä arvoja vaalien ja vahvistaen. Näiden tavoitteiden saavuttamiseksi kaupunki laatii alueelle hoito- ja käyttösuunnitelman, jonka hyväksyy ympäristöministeriö. Kaupunkilaisille ja kansallisen kaupungin omistajatahoille tulee varata mahdollisuus osallistua suunnitelman tekoon. On suositeltavaa, että luonnos hoito- käyttösuunnitelmaksi liitetään kaupungin hakemukseen.

Kansallisten kaupunkipuistojen tunnistamisessa ja arvioinnissa käytetään yhtenäisiä kriteereitä, jotka takaavat kaupungeille tasapuolisen kohtelun ja kaupunkipuistojen valtakunnallisen tason säilymisen.

Kansallista kaupunkipuistoa koskeva päätösvalta on kaupungin käsissä, koska kaikki laissa todetut toimenpiteet kansallisen kaupunkipuiston synnyttämiseksi ja kehittämiseksi ovat kunnan oman päätöksenteon varassa. Helsinki hakijana on avainasemassa alueen säilyttämisvaatimusten toteuttamisessa, valmistelu -ja hakemusprosessissa sekä hoito- ja käyttösuunnitelman laadinnassa.

Adressin voi allekirjoittaa menemällä allaolevaan linkkiosoitteeseen:

https://www.adressit.com/helsinkiin_tulee_perustaa_kansallinen_kaupunkipuisto?fbclid=IwAR0rH3SbegGvFEQX3G0pnKDI3g7rtosS2YbaHxkkbjv-B1dSOOcqhPZvWBE


Comments

Popular posts from this blog

Kannanotto Mäkelänkadun/Tuusulanväylän bulevardikaupunkiin

Kannanotto Mäkelänkadun/Tuusulanväylän bulevardikaupunkiin Näkemyksemme mukaan suunnitelman kaksi olennaisinta kipupistettä ovat Käpylän Louhenpuisto ja suunnitelman myötä vaarantuvat Keskuspuiston ja Vantaanjoen ranta-alueiden (Helsinkipuiston) väliset poikittaiset itä-länsisuuntaiset viheryhteydet. Liito-orava liittyy molempiin edellämainittuihin kohtiin ja poikittaisyhteyksien olennainen heikentyminen tai jopa katkeaminen toimimattomaksi on suurin vaara Louhenpuistossa. Toivomme myös, että liikenteelle tarkoitettujen väylästöjen alue ei levenisi kokonaisuudessaan Mäkelänkadulla/Tuusulanväylällä, vaan uusille liikennemuodoille (ratikka/pyöräbaana) tila etsittäisiin nykyisen väylän alueelta. Toivoisimme myös Suursuon palstaviljelyalueen säilyttämistä, sillä ekologisesti tuotettu lähiravinto on jo huoltovarmuudenkin kannalta  hyödyllistä. Louhenpuisto on kaupungin omissa kartoituksissa todettu C5-luokan METSO-arvometsäksi; kuitenkin arvokkain osa metsää on syystä tai toisesta jätetty e

Kaupunkiluontoliike vaatii Stansvikinkallion jättämistä rauhaan

2005-2006 paikkeilla itäisestä Helsingistä kuului kummia. Siellä alkoi syntymään paikallisista viheralueista huolestuneita ja niitä puolustavia pro-liikkeitä kuin sieniä sateella. 2002 yleiskaava, jonka karttaa oltiin alettu kutsumaan verikartaksi, kohdisti uhkia monille viheralueille, etenkin Itä-Helsingissä. Kansalaisliikkeet Myllypurossa, Vuosaaressa ja Laajasalossa julkistivat oman yhteisen metsämanifestinsa, tekivät lausunnon Maankäyttö- ja rakennuslain muutoksesta ja pitivät kansalaisvaikuttamisen kurssin Itiksen työväenopistossa ja työpajan Suomen sosiaalifoorumissa. Oli syntynyt Kaupunkimetsäliike, johon liittyi toimijoita myös lännemmästä, kuten Malminkartanosta ja Laaksosta, Keskuspuiston eteläreunalta.  Laajasalon Stansvikin metsä on yksi Helsingin vanhimpia metsiä; ainakin sen ikihongat lienevät vanhimpia tunnettuja pääkaupungin puita. Stansvikista löytyy yli 20 erilaista luontotyyppiä, ja nykyään jopa liito-orava, erityisessä suojeluksessa olevia pienvesiä ja niin edelleen

MUISTUTUS ns. Länsi-Haagan kaavaehdotuksesta

Kiitämme mahdollisuudesta vielä tässä vaiheessa lausua kaavasta. Nyt esillä oleva kaavasuunnitelma on parantunut aikaisemmasta luonnoksesta; siinä säästyy aikaisempaa suurempi osa metsää ja sähköaseman siirtämistä Vihdintien länsipuolelle tervehdimme myös tyydytyksellä. Myös eteläosan suopuistoa pidämme positiivisena ideana. Kuitenkin, mielestämme kaavassa tulisi vielä huomioida seuraavaa: Helsingin kaupunki on hyväksynyt periaatteen, jonka mukaan kaupungin tärkeimmät luontoalueet säästetään. Riistavuoren monimuotoisuudesta on osoituksena alueelle pesiytynyt liito-orava, jolla tiedetään olevan Riistavuoressa ja siihen yhteydessä olevalla yhtenäisellä metsäalueella kolme ydinaluetta. Kati Vierikon tutkimusryhmän lausunnosta Östersundomin osayleiskaavasta tiedetään, että metsän kaventuminen alle 100 metriin heikentää sen monimuotoisuutta. Riistavuori uhkaa kaventua nyt käsillä olevassa suunnitelmassa keskiosiltaan, Vihdintien varrella olevan avokallion itäpuolelta pahimmillaan noin 30-40