Skip to main content

Kommenttini Pajamäen itäisen metsän suunnitelmiin

Kommentillani on ollut vaikeuksia rekisteröityä kaupungin palautejärjestelmään. Ehkä se on liian kuumaa kamaa? Tässä alla siis kommentti. 

Kaupunki jääräpäisesti ja mielipiteistä piittaamatta yrittää aina vain iskeä päätään seinään, vaikka suunnitelma on jo kerran hallinto-oikeudessa kelvottomaksi todettu. Ei maalitehdas ole tämän suunnitelman ainoa kipupiste. Kaupungilla on kova hinku tuhota liito-orava Helsingistä; tämä suunnitelma lopullisesti tuhoaa liito-oravan itäisen ydinalueen Pajamäessä. Pajamäen luontoa nakerretaan pala palalta; ensin Raide-Jokeri, nyt tämä. Kuitenkin alueen ihanuus on juuri luonto, eikä Pajamäkeä kiertävä metsä ole kovin suuri. 

Tämäkin tapaus osoittaa sen, että Raide-Jokeri on Troijan puuhevonen, joka vetää perässään rakentamista metsään; jotta tuho ei näyttäisi niin pahalta, sitä kutsutaan tiivistämiseksi, vaikka kyseessä on levittäminen: yhdyskuntarakenteen levittämistä metsään. Tunnen monia helsinkiläisiä, jotka ovat muuttamassa pois Helsingistä jatkuvan lähiluonnon tuhoamisen takia. Paikallisten ekosysteemipalveluiden tuhoaminen on kaikkea muuta kuin "ilmastoviisasta". Se on luontotyhmää.

Tämä liito-oravien hyödyntämä haaparivistö ainakin olisi vaarassa.


Tämän tuhon Pajamäen itäiseen metsään on Raide-Jokerin tunnelin itäinen suuaukko aiheuttanut. Suunniteltu rakentaminen tuhoaisi kuvassa näkyvän metsän jäänteet niin tunnelin vasemmalla kuin oikeallakin (luonnossa: vasen = etelä, oikea = kuvan pohjoinen) puolella. Rakennettakoon jo tuhotulle alueelle, jos jonnekin on pakko rakentaa. 



Comments

Popular posts from this blog

Ennen ja jälkeen: Pajamäki

Aloitan julkaisusarjan, jonka tarkoituksena on dokumentoida samoja paikkoja Helsingissä ja muualla ennen ja jälkeen luonnon tuhoamisen. Aloitan sarjani varsin kattavasti dokumentoimallani Pajamäellä.  Pajamäkeä kiertävässä metsässä Helsinkiin suunniteltu, Espoon Keilaniemestä Itäkeskukseen kulkeva Raide-Jokeri on aiheuttanut näkyvää tuhoa. Näissä kuvissa Raide-Jokerin läntisen suuaukon kohdalla ennen ja jälkeen tuhon. Metsän lisäksi räjäytettiin kohtisuoraa kallionseinämää, jollaisia vastaavia ei ainakaan Helsingistä juurikaan löydy. Tämä siksi, että 40 sekunnin matka-ajan säästö nähtiin Helsingissä tärkeämmäksi kuin luonto. Olisi nimittäin ollut mahdollista vetää reitti myös katuverkkoon, tuhoamatta luontoa.

Liitiäisen tuomitsemat I: kivet

Kaupungin ulkoilureittivastaava Pasi Liitiäinen kaatoi viime syksynä lähes kaikki Humlan reitin varren reunimmaiset puut. Nyt hänen vihansa kohteena ovat reitin reunakivet. Eikä pyövelöinti rajoitu Humlan reitille, vaan osansa saa myös Kevätkummun ostarilta alkavan ulkoilureitin muutama kivi, jatkuuhan kyseinen reitti Humlaan.     Nämä kivet siis ovat olleet varmaankin viime jääkaudesta nykyisillä sijoillaan. Sinisellä merkitty herättää ihmetystä, ja kyllä minäkin ihmettelen, että ihanko totta se on vaarallinen. Sitten päästään Humlan reitille. Eteläiselle osalle reittiä ja reitin alkupäähän en ainakaan vielä ehtinyt. Ehkä tämäkin todistusaineisto puhuu puolestaan. Kivet eivät osanne puhua, mutta rastit osaavat.  Pasi Liitiäiselle kyse on ainoastaan työstä, minulle elämästä. 

Linnaistenmetsä

Linnaistenmetsä sijaitsee määritelmällisesti Vantaalla, rajautuen Espoon rajaan. Se jatkuu samana ja yhtenäisenä metsänä Espoon puolelle Lintuvaaran kautta Leppävaaraan; toisaalta Rajatorpantien ylitse metsä jatkuu Hämeenkylän puolelle.  Linnaistenmetsällä on kokoaan suurempi merkitys; se toimii vain parin valtatien pirstomana viherkäytävänä Leppävaaran urheilupuistosta Kivistön ja Keimolan metsien välillä ja toisaalta Nuuksion suuntaan. Linnaistenmetsän kautta pääsevät esimerkiksi liito-oravat siirtymään em. alueiden välillä. Ja liito-oravia alueella esiintyy. Tämän vahvistaa tuore, huhtikuussa 2024 Pro Linnaistenmetsä ry:n teettämä liito-oravakartoitus. Sen suoritti International K9 Instituten liito-oravakoirien avulla, ja kartoituksessa löytyi sekä kolopuita että papanoita.  Linnaistenmetsästä löytyy myös vesilain suojaama norostoalue. Metsän eteläosassa juuri ja juuri Vantaan puolella sijaitsee Gubbmossenin eli Äijänsuon luonnonsuojelualue, jolle rakentamisen aiheuttama norostoalue